perjantai 29. maaliskuuta 2013

29.3 - SM-liigan tuomarityöskentely


Nyt kun SM-liiga kausi on virallisesti taputeltu, jos ei niitä neljää jäljellä olevaa ringetteä pelaavaa joukkuetta lasketa, niin on tullut aika Paskakuskin Päiväkirjan ottaa kantaa kauden tapahtumiin. Tai siis ennen kaikkea tuomarityöskentelyyn, joka sai huipennuksensa toiseksi viimeisessä HIFK-Tappara puolivälieräottelussa.

”SM-liigan kurinpitäjä mätkäisi Helsingin IFK:n hyökkääjä Siim Liivikille yhden ottelun pelikiellon rasistisesta solvauksesta.” Erotuomarina toiminut Timo Mäkelä oli kuullut Liivikin käyttävän Tapparan pelaaja Dragan Umicevicia kohtaan sanaa ”gipsy”. Mäkelähän itse vielä myönsi jälkikäteen, ettei hän osaa kunnolla englantia, joten hän oli joutunut tarkistamaan asian ja sanan tarkoituksen jälkikäteen ulkopuolisilta tahoilta.

On ensinnäkin jännä, että Mäkelä, joka ei omien sanojensa mukaan osaa englantia kunnolla, voi olla noin täysin varma kuulemastaan sanasta. Ja mikä asiassa vielä enemmän ihmetyttää, on kyseisen sanan liittäminen millään tavalla rasistiseen solvaukseen.

”Gipsy” on englanninkielinen vastine sanalle ”mustalainen”. Se ei ole ”manne” tai mikään muukaan loukkaava sana. On eri asia kutsua venäläistä ”ryssäksi”, mutta rasismia EI VOI OLLA, jos kutsut venäläistä venäläiseksi. Tai vaikka kyseinen henkilö olisi Viron kansalainen, hänen kutsumisessaan venäläiseksi ei ole mitään rasistisia piirteitä, vaikka se saattaakin loukata. Ryssäksi kutsuminen on rasismia.

Sama pätee mustalaisten kanssa, ”romani” ja ”mustalainen” eivät ole herjaavia sanoja, eikä niissä ole mitään rasistista. Sillä, että onko Umicevic oikeasti mustalainen vai ei, ei ole mitään merkitystä. Vai kuinka pitkälle SM-liiga haluaa viedä tämän? Jos kutsut vahingossa norjalaispelaajaa ”ruotsalaiseksi”, niin onko sekin sitten rasismia? Ja saako suomalaisia kutsua enää suomalaisiksi? Maailmassa on eri kansoja ja valtaosalla niistä on olemassa myös herjaava nimitys. ”Gipsy” ei etsinnöistäni huolimatta tarjonnut yhtä ainoaa artikkelia, missä sanaa käytettäisiin herjaavana. ”Fuckin gipsy” tai mitä tahansa Liivik onkin todennut (en tiedä totuutta) on siis yhtä rasistista, kuin todeta ”vitun suomalainen”.

Olen SM-liigan puolella asiassa siinä mielessä, että rasismi ei kuulu urheiluun. Neekeri, manne, ryssä yms. jutut saavatkin pysyä kaukana kaukalosta. Mutta ihmisten erilaisuus pitää hyväksyä, ja maailmanlaajuisesti hyväksyttyjä sanoja pitää saada käyttää, vai pitääkö tästä asti vain hermostuessaan kaukalossa esimerkiksi Liivikin huutaa: ”Vitun ihminen”? Paitsi sehän olisi rasismia ihmisiä kohtaan, joten parempi varmaan ensi kaudella olla sanomatta enää yhtään mitään.

Kummola ja kumppanit, laittakaa joku tolkku tähän tuomarityöskentelyyn ensi kautta ajatellen, sillä kausi 2012-2013 muistetaan lähinnä naurettavista tapahtumista. Koko syksy pelattiin ilman yhtään kunnon kahinaa, koska kaikilla oli kauhea pelko perseessä surullisen kuuluisasta HIFK-Jokerit European Thropy-ottelusta ja sen jälkipuinneista. Sen lisäksi lätkäistiin ihmeellisiä pelikieltoja mistä milloinkin, kuten puhtaasta taklauksesta (M.Norlund vs. V.Peltonen) ja nyt huipennuksena tämä Liivikin vetäminen sivuun kauden tärkeimmästä pelistä. Herätkää päättäjät ja laittakaa selkeät linjat, unohtamatta kuitenkaan että fyysisyys sekä tunteidenpurkaukset kuuluvat jääkiekkoon. Tällä arvontalinjalla jos jatketaan ensi kaudellakin, niin Paskakuskin Päiväkirja seuraa jatkossa mieluummin curlingin sm-liigaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti